//Special Olympics Achterhoek in alle opzichten geslaagd

Special Olympics Achterhoek in alle opzichten geslaagd

Special Olympics Achterhoek 2018 in alle opzichten geslaagd

Het was burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre die de spijker op de kop sloeg, tijdens de slotceremonie van de Special Olympics Achterhoek. Op het hoofdveld van voetbalclub sv Grol, waar de 42 deelnemende voetbalteams allemaal op het podium kwamen, zei ze: ,,Wat hebben jullie sporters ons dit weekeinde een prachtig cadeau gegeven!’’

Het zit er na ruim twee jaar voorbereidingen op, het grootste maatschappelijke sportevenement uit de geschiedenis van de Achterhoek. Officieel heette het de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Op de kop af 2.039 sporters met een verstandelijke beperking kwamen zaterdag en zondag uit in 20 verschillende sporten. Ze werden bijgestaan door 716 coaches en begeleiders. In acht Achterhoekse gemeenten waren meer dan 1.500 vrijwilligers actief.

Voorzitter René van Gils van de organiserende stichting sloot zich aan bij de woorden van burgemeester Bronsvoort. ,,Het was een prachtig evenement, zeer geslaagd. Ik ben apetrots op de sporters, op al die geweldige Achterhoekse sportverenigingen, de vrijwilligers, ons projectteam. We hebben ons van onze beste kant laten zien.’’

Deelnemers, vrijwilligers, alle betrokkenen lieten zich lovend uit over de kwaliteit van de organisatie. Een paar cijfers: 2091 sporters en begeleiders sliepen drie nachten bij Marveld Recreatie in Groenlo. Van daaruit werden ze door Arriva met bussen naar de 14 verschillende sportlocaties gebracht en weer opgehaald. Liefst 8.000 lunchpakketten werden door de hele regio getransporteerd.

De openingsavond op vrijdag in stadion De Vijverberg en de toernooien door de hele regio zijn door vele duizenden mensen bezocht. Ook was er veel belangstelling voor de vier funpleinen met attracties voor bezoekers in Doetinchem, Groenlo en Winterswijk. Maar wat vooral opviel was de bevlogenheid, de blijdschap en de saamhorigheid van de sporters.

Topzeilster Marit Bouwmeester, die zilver won op de Olympische Spelen van Londen en goud in Rio de Janeiro, was één van de prominenten die vaantjes en medailles uitreikte tijdens de slotceremonie in Groenlo. ,,Ik vind het fantastisch om hier te zijn. Het enthousiasme van deze mensen is zo leuk om mee te maken.’’ Tijdens de openingsavond waren de schaatsers Erben Wennemars en Erik Hulzebosch de presentatoren. Ook zij toonden hun warme betrokkenheid bij sporters met een verstandelijke beperking.

De Achterhoekse stichting die de organisatie vormde gaat evalueren, verantwoording afleggen en wordt vervolgens opgeheven. Het evenement heeft in totaal 1,8 miljoen euro gekost, waarvan het grootste deel is opgebracht door sponsoren. Ook gemeenten en de provincie Gelderland hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd.

De zeven gemeenten van Regio Achterhoek én Montferland gaan de komende drie jaar aan de slag om het sporten voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren. Grootste ambitie is de inclusieve maatschappij, waarin iedereen mee doet, of je een beperking hebt, of niet. De Special Olympics Achterhoek hebben een stevige bijdrage geleverd aan het bereiken van deze doelstelling.

Mede dankzij uw bijdrage is dit voor iedereen een onvergetelijk event geworden in de Achterhoek.

Namens Stichting Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 bedankt.

2018-06-12T09:05:27+00:00